X

Blog Açmadan Önce Üzerinde Düşünmeniz Gerekenler

İnternet dünyasında bir şeyler yapmak yada kendi kişisel marka imajınızı oluşturmak belki de sadece bir şeyler paylaşmak amacıyla bir blog açmak için kolları sıvamaya hazırsınız.

O zaman blog dünyasına hoş geldiniz. Doğru yerdesiniz, bir blog kurmak, başlamak, geliştirmek ve daha fazlası için burada kendi deneyimlerimden yola çıkarak fikirler vermeye çalışıyorum.

Blog yazarlığı dünyasına bir yerlerden başlamak istiyorsunuz ama henüz nereden ve nasıl yapacağınıza karar vermedi iseniz bu başlıklar size ip ucu verebilir. Böylece bir hevesle başlayıp, bir kaç ay sonra bıraktığınız ve sıkıldığınız bir uğraşı olmaktan öteye hem sizin severek yazdığınız bir blog kurma şansınız olur hem de okuyucularınızın severek okuyacakları içerikler üretme yolunda hızla ilerleyebilirsiniz.

1. Ne Hakkında Yazacaksınız

Yeni başladığınız blogunuza yazdığınız konulardan bir süre sonra sıkııp başka konlara geçenlerden iseniz yalnız değilsiniz, zira bir çok blog yazarı için bu çok normal bir durum.

Başladığınız konudan başka konulara geçmek sizin edindiğiniz okuyucu kitlesini kaybedip yeniden başa dönmeniz anlamına gelecektir. Diğer taraftan konuların bir biri ile bağı kopacağı için google amca gözünde blog web sitesi içeriğinizin sıralaması olumsuz etkilenecektir.

İşte bu nedenle en başta yazacağınız konu ve kategorileri belirlemenizde fayda var. Veya farklı konularda yazdığınız bir kişisel blog şeklinde başlayıp, zaman içerisinde kendi niş alanınızı bulabilirsiniz.

Ama sadece şu an trend olduğu için yada sadece niş bir alan gördüğünüz için o konuda bir blog açmayın. Çünkü trend zamanla geçecek yada nişiniz zamanla rekabete açılacak. O nedenle nasıl başlarsanız başlayın uzun vadede, yıllarca yazmaya keyifle devam edebileceğiniz bir alan seçmelisiniz.

2. Markalaşma

Henüz blog ismi düşünmedi iseniz hemen düşünmeye başlamanın tam zamanı. Bazıları bu ismi oldukları durumdan esinlenerek koyarken, bazıları olmak istedikleri kişi veya ulaşmak istedikleri hedefe istinaden bir blog adı seçerler.

Ama şunları aklınızda tutmalısınız:

  • Okuması ve söylemesi kolay,
  • Akılda kalıcı,
  • İçinde anahtar kelime var mı,
  • Yazdığınız alan ile örtüşüyor mu,
  • URL olarak yani alan adı olarak kullanılmaya uygun mu,
  • Yıllar sonrada kullanmaya devam edebileceğiniz isim mi,

gibi bazı temel sorulara cevap bularak ideal blog web sitesi markanızı oluşturabilirsiniz.

Diğer taraftan bu markanızı nasıl kullanacaksınız, logo, renkler, diğer sosyal medya kanallarındaki hesaplar, oralarda nasıl kullanılacak, bu detayları baştan düşünmeli ve planlamalısınız. Sizi ve blogunuzu temsil edecek bu görsel detaylar önemli. Diğer taraftan nasıl yazacağınızı, anlatım şeklinizi, kullanacağınız resimleri düşünmelisiniz, zira bunlarda markanızın birer parçası olacak.

3. Teknik Detaylar

Yeni başlayanlar için blog açmak, yazmak, yayınlamak, içerik pazarlama ve diğer alanlardaki teknik kavramlar ve gereklilikler kafa karıştırabilir. Lakin artık her şey için kolay yöntemler ve nasıl yapılır videoları her yerde. Birçoğunu zamanla öğrenebileceğiniz bu adımlara sadece bir e-mail ile kaydolup başlayabileceğiniz blogger tabanlı bir başlangıç yapabilirsiniz.

İşte blog açmak için adımlar;

  • Platform: Yukarıda değindiğimiz gibi ücretsiz olarak kullanabileceğiniz blogger, wordpress, tumblr, medium vb. birçok blog platformu mevcut. Bunları kullanabileceğiniz gibi kendi alan adınızı alıp kendinize bir site kurabileceğiniz alternatifler de var. Diyelim ki girişimcilik ve iş fikirleri üzerine bir blog açmak istediniz, bu durumda birinci alternatif ile web siteniz “tipsizgezgin.blogger.com””olurken ikinci alternatifte “www.tipsizgezgin.com” şeklinde olacaktır.
  • Domain/Alan Adı: işte değindiğimiz “www.tipsizgezgin.com” kısmına alan adı veya İngilizce ifadesi ile domain diyoruz. .com, .net, .istanbul, .blog vb. bir çok domain uzantısından seçebilirsiniz. Blogunuz için düşündüğünüz isme/markaya uygun bir alan adını dünyanın en büyük alan adı sağlayıcısı “godaddy” üzerinden $10 gibi ücretler ile alabilirsiniz.
  • Hosting: Kurduğunuz web sitesinin, yazı ve resimlerin barındırıldığı alana hosting (barındırma) diyoruz. Alan adı gibi hosting içinde yıllık ücret söz konusu. Hosting, ssl, sabit IP vs. için  olarak natro firmasına göz atabilirsiniz.
  • Tasarım: Blog tasarımınız nasıl olmalı, renkler, kolay gezinme, ne nerede olacak gibi bir çok detay planlanmalı.
  • Kategoriler: Blog yazılarınız hangi kategorilerde olacak, kategori sıralamaları ve hiyerarşisi, hangisi ana kategoriniz olacak, hangi sıklıkla ve hangi uzunlukta yazılar yayınlayacaksınız.
  • Sosyal Medya: Potansiyel okuyucularınız sosyal medyada çok zaman geçiriyorlar dolayısıyla sizinde o platformlarda yer almanız gereklidir. Bunlar profil veya sayfa şeklinde olabilir. Belki hepsinde sürekli aktif olmazsınız ama mümkün olduğunca çok sosyal medya mecrasında yer almalısınız.
  • Görseller: Blog yazılarınızda hangi görselleri kullanacaksınız, nereden indireceksiniz, nasıl düzenleyeceksiniz, boyutlar gibi bileşenler nasıl olacak. Blog profili ve sosyal medya hesap profillerinizde hangi görsellere yer vereceksiniz. Slayt ve video ihtiyacınız olacak mı.

4. Okuyucuya Ulaşma

Elbette sadece yazmak için blog kurmak gibi bir niyetiniz yoktu, ürettiğiniz içeriklerin okuyucu ile buluşması, onlara fayda sağlaması, beğenilmesi ve paylaşılması ancak sizi memnun eder.

Bir yazı yazıp, harika oldu şimdi okuyun bakalım diye beklemek biraz yanlış yaklaşım olur. Okuyucuların yazınızı okuması, etkileşime geçmesi ve beğenmesi ancak blogunuzu başarılı kılar. Bu nedenle yazmaya harcadığınız zamanın en az iki katını nasıl daha fazla ziyaretçiye ulaşırım, nasıl paylaşmalarını, yorum yapmalarını ve etkileşime geçmelerini sağlarım diye düşünmek gerekli.

Her yazın ve kategorinin okuyucu kitlesi farklıdır. Sizin potansiyel okuyucularınız nerede takılıyorsa sizde orada aktif olmalısınız. Belki Facebook gruplarında belki internet forumlarında takılıyor olabilirler, yada Linkedin’i aktif kullanan bir topluluk yada instagram’la uyanan kişiler olabilir. Herkesi hedeflemek yerine hedef kitlenizi belirlemeli ve onlara göre pozisyon almalısınız.

5. Blog Açmak Size Ne Kazandıracak?

Başta belki sadece blog açmak için başlasanız da uzun soluklu devam eden bir girişim size birçok fayda sağlar. Bu kişisel markanızı oluşturmak, ürün ve hizmetlerinizi satmak, ürün geliştirmek gibi bir çok fayda sağlayabilir. Ayrıca blog yazarlığı ile para kazanmak konusunda ciddi iş olarak yapan insanlara da katılabilirsiniz.

İlgili yazı: Blog Yazarlığı ile Para Kazanma

Sadece keyif için günde bir iki saatinizi ayırmak zaman kaybı olur. Onun yerine bir hedefiniz olmalı ve hedef için yazmalısınız. Değindiğimiz gibi hedef para kazanmak olabilir. Alanınızda uzman kişi olduğunuzu ispatlamak, kariyerinize destek sağlamak ve yükselmek için bir kendiniz pazarlama alanı olabilir. Ürün veya hizmetlerinizi satmak için benzer ilgi alanına sahip ziyaretçilere içerik sunup fayda sağlayarak satın almaya yönlendirmek olabilir vs.

Özetle,

Yukarıda ifade etmeye çalıştığımız gibi blog açmak ve blogger olmak konusunda ciddi bir iş planı başlamak çok önemli. Özellikle ilk başlarda bazen sıkılacağınız için düzenli içerik üretmek olmaz ise olmazınız. Sürekli okumak, diğer blogları takip etmek, güncel seo konuları ile ilgilenmekte gerekecek. Başarılı blog deneyimleri dileklerimle.

Benzer Yazılar

Yorumlar (2)

  • Merhaba tüm makaleyi okudum.bu yazılanlara uyarak bir site açıp ileridede para kazanmak istiyorum.

  • Bir çok insanın blog açmaya merak sarmasının başlıca nedeni hep; Para Kazanmak oluyor.
    Bu bence çok yanlış bir düşüncedir. Eğer blog yazmayı sırf para kazanmak hedefiyle yapacaksa bir insan o işten çok kısa bir zaman içerisinde soğuyacaktır. Çünkü o işe severek yapmaz, sadece para kazanacağı için yazar. O yüzden blog açacak kişilere önerim bir beklentiniz olmadan işinizi severek yapın zaten git gide yaptığınız iş gelişir.